Ay: Mayıs 2022

Verimliliğin Anahtarı Psikolojik Güvenlik Teori, Araştırma ve Uygulama.

Psikolojik Güvenlik Postası #12: Güvenlik Kültürü Geliştirmek ve Hibrit Çalışma Düzeni Üzerindeki Olumlu Etkileri

Psikolojik Güvenlik kavramına dair en besleyici paylaşımları yapan isimlerden biri de Great Place To Work Filipinler’in tepe yöneticisi Antoniette Talosig. Kendisinin Cisco başarı öyküsüyle desteklediği hibrit çalışma ile ilgili makalesi beni de aynı konuda paylaşım yapmaya teşvik etti (makalenin linki). Pandeminin yeniden tanımladığı normlardan biri de kuşkusuz uzaktan da çalışabilmek. Artık yeteneği çekmek ve tutabilmek…
Devamı

The Playbook Belgeseli Çıkarımlarım

Netflix’deki spor koçlarının çalışma prensiplerini işleyen belgesel The Playbook’ un liderlik gelişim programlarında aktarılan içeriğin yaşanmışlıklar üzerinden bir özeti gibi olduğunu düşünüyorum. Belgeseli izleyemeyenlere, izleyip de beğenlere faydalı olabilir düşüncesiyle kendi çıkarımlarımı özetlediğim dosyayı bu platformda da paylaşmak istedim.

Psikolojik Güvenlik Postası #11: Değişimi İstemek, Değişime Sahip Çıkmak

Yönetici kadrolarıyla çalışırken bile “bizim yöneticilerimiz bu eğitimi aldı mı?” sorusuna denk gelebiliyorum. Bu sorunun yanıtı benim çalıştığım projelerde büyük çoğunlukla evettir. Evet yanıtımı sıklıkla “ama uygulamıyorlar” hayıflanması takip eder… Kendini aşmak çabasında olanlar, zamanın ruhunun ve yeteneğin değişen doğasının farkında olanlar ve buna uyum sağlamak isteyenler elbette var ama eğitim aldığı ve/veya ne yapma(ma)sı…
Devamı

Çeviklik Psikolojik Güvenlik İlişkisi

Daha önce çeviklik ile Psikolojik Güvenlik arasındaki yakın ilişkiyi işleyen “Psikolojik Güvenlik Olmadan Çevik Olmak İşe Yaramıyor” başlıklı Harvard Business Review makalesini paylaşmıştım. Jonathan Smart’ ın yakın zamanda paylaştığı karikatür vesilesiyle bu ilişkiyi tekrar gündeminize taşımak istiyorum: Belirsizliğin ağır bastığı, değişimin giderek arttığı günümüz koşullarında çeviklik artık sadece yazılım şirketleriyle sınırlı kalmayan bir kavram. Çeviklik metodolojisi…
Devamı

Psikolojik Güvenlik Postası #10: Psikolojik Güvenlik ile Imposter Sendromu ve Gaslighting Engellenebilir

Psikolojik Güvenlikle ilişkisinden önce izninizle imposter sendromu ve gaslighting tabirlerini açıklamak istiyorum. Literatürde imposter sendromu; kişinin geçmişte eğitimden, iş hayatına elde etmiş olduğu pek çok başarısı bulunmasına rağmen, kendini yetersiz, beceriksiz görmesi gibi duygularla bağlantılı bir duygu durum bozukluğu olarak tanımlanıyor. Bu durumdakiler sahip olduğu şeylerin şans eseri ya da kendisi dışındaki çeşitli faktörler sayesinde…
Devamı

Çalışan Bağlılığını Geliştirmek İstiyorsak…

Çalışan bağlılığı adına Harvard Business Review’ da Ocak ayında yayınlanmış ve yakın tarihli bir Gallup araştırmasına yer veren makaledeki önerileri dikkate almamız gerektiğine inanıyorum… Araştırmaya göre işten ayrılanların yarısı, son 3 ayda kendilerine -yöneticileri de dahil- işte ne hissettiklerinin sorulmadığını ve aslında işte kalmaları için bir şeyler yapılabileceğini belirtmiş! Gallup araştırması, çalışan bağlığını geliştirmek için…
Devamı